Feeds
Yükleniyor...

İş Hayatı İle İlgili Okunması Gereken Kitaplar

Tüm zamanların belki de en önemli yatırımcısı Warren Buffett’in günde 500 sayfa kitap okuduğunu biliyor muydunuz? Onun başarısının altında çok okumasının, kendini sürekli geliştirmesinin payı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Buffett, kitap okumanın tıpkı “bileşik faiz” gibi kişiye sürekli kazanç sağladığını ifade ediyor.

İşte bu nedenle başarılı girişimcilerin hepsi okumaya büyük önem veriyor. Bill Gates yılda 50 kitap okuyor, Mark Zuckerberg haftada bir kitap bitirmeye özen gösteriyor.

Eğer siz de yeni fikirler edinmek, farklı şeyler düşünmek ve kendinizi geliştirmek istiyorsanız mutlaka okumalısınız. Okumak size hem iş hayatında hem de özel hayatınızda büyük tatmin sağlayabilir; sizi daha bilinçli ve bilgili bir insan yapabilir.

Biz de bu yazımızda özellikle iş hayatı bağlamında yazılmış en önemli 25 esere yer veriyoruz.


1. Akıllı Yatırımcı – Benjamin Graham



20. yüzyılın en önemli yatırım danışmanı Benjamin Graham’ın bu eseri oldukça meşhur. Graham’ın “değer yatırımı” kavramı girişimcileri büyük hatalar yapmaktan kurtarmakta ve uzun vadeli yatırım stratejileri konusunda onların ufkunu açmakta.

1949’da yayımlanan bu kitap özellikle “yatırım ve borsa” konularında başucu eseri olarak kabul edilebilir. Warren Buffett de bu eseri “yatırım konusunda gelmiş geçmiş en önemli kitap” olarak değerlendiriyor.


2. Dost Kazanma ve İnsanları Etkileme Sanatı – Dale Carnegie



Dale Carnegie’nin zaman ve pek çok deneyimle kanıtlanmış tavsiyelerinden oluşan bu kitap, hem iş hayatında hem özel hayatta başarı merdivenini hızla tırmanmak isteyenlerin mutlaka okuması gereken bir eser.

Bu kitapta insanlarla dost olma yolları, insanların sizin gibi düşünmelerini sağlamanın yolları ve insanların davranışlarını değiştirmenin yolları gibi önemli hususlar şahane bir şekilde ele alınıyor.


3. Savaş Sanatı – Sun Tzu



Milattan önce 6. yüzyılda Sun Tzu tarafından yazılan bu kitap, bugün bile askeri strateji alanında kullanılmakta. Napolyon, Mao gibi isimlerin esinlendiği bu kitap savaş konusunda olduğu kadar insan yönetimi ve iş hayatı konusunda da oldukça ilham verici fikirlerle dolu.


4. Duygusal Zeka – Daniel Goleman



Verdiği ilginç örnekler ile Daniel Goleman duygusal zekanın 5 farklı yönünü inceliyor ve ilişkilerde, iş hayatında ve sağlıkta duygusal zekanın ne kadar önemli olduğunu vurguluyor. Daniel Goleman, duygusal zekanın IQ’dan daha önemli olduğunu ileri sürüyor.


5. Düşün ve Zengin Ol – Napoleon Hill



Milyarderlerin hayatını analiz eden Napoleon Hill, bu kişilerin başarılarının ardındaki felsefeyi ve yaşam tarzını tespit ediyor. Hill’in bu kitabı yazmaktaki amacı milyarder olmak isteyenlere danışmanlık yapmak olsa bile yine de “Düşün ve Zengin Ol” insanları kendi hedeflerine ulaşmak için cesaretlendirebilecek ufuk açıcı bir eser.


6. Sınırlarını Zorla – Sheryl Sandberg



Facebook’un Mark Zuckerberg’den sonraki ikinci ismi olan ve kariyeri sayısız başarıyla dolu olan Sheryl Sandberg bu kitapta kadınların iş hayatındaki yerini kaleme alıyor. Sandberg kişisel anıları, bilimsel araştırmalar ve istatistiklerle desteklediği bu kitapta kadınlara iş hayatında liderlik yapabilmeleri için paha biçilemez tavsiyeler veriyor.


7. Yenilikçinin İkilemi – Clayton M. Christensen



Büyük şirketlerin başarılarını ve başarısızlıklarını inceleyen Christensen, bu kitabında iş yapma biçimlerinin kökünden değiştiren inovasyonlar yapma konusuna eğiliyor.

Steve Jobs, Apple’ın bulut bilişim işine girmesi konusunda bu kitaptan büyük ilham aldığını ifade ediyor.


8. Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı – Stephen R. Covey



“Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı” yaklaşık 30 yıldır, siyasetçilerin, CEO’ları, akademisyenlerin ve toplumun pek çok farklı kesiminin hayatını dönüştüren, her yaşa ve her mesleğe uygun bir kitap. Bu eserde etkili ve başarılı insanların alışkanlıklarını öğrenerek kendi hayatınızda irili ufaklı düzenlemeler yapabilirsiniz.


9. Yalın Yeni Girişim – Eric Ries



Startup’ların pek çoğu 1 yıl içinde iflas ediyor fakat bu iflasların pek çoğu zorunlu değil. Yani başarısızlığı önlemek mümkün. Eric Ries, bu kitabında yeni kurulan şirketlerin nasıl bir yapıya sahip olmasını, ürün ve hizmet geliştirirken nasıl stratejiler izlemesi gerektiğini kitabın adı gibi “yalın” bir şekilde anlatıyor. Özellikle kendi işini kurmak isteyen girişimci adayları, bu eseri kesinlikle okumalı.


10. İyiden Mükemmel Şirkete – Jim Collins


Collins, bu kitabında mükemmele ulaşmanın ünlü CEO’ları taklit etmekle, en son teknolojileri benimsemekle değil; iyi bir ekiple; doğru hedefe odaklanmış disiplinin hakim olduğu bir çalışma ortamı yaratmakla gerçekleşebileceğini söylüyor. Bu savını da örneklerle ve gerçek şirket hikayeleriyle süslüyor.


11. Warren Buffet’ten ABD İş Hayatı Hakkında Yazılar – Lawrence Cunningham


Orijinal adı “The Essays of Warren Buffett: Lessons for Corporate America” olan ve dilimize henüz çevrilmeyen bu eserde Cunningham, gelmiş geçmiş en başarılı yatırımcı olarak kabul edilen Warren Buffett’in iş hayatı ve yatırım konusundaki yazılarından oluşuyor. Buffett, kendisine en çok bu kitabın imzalatıldığını da ifade ediyor.


12. Değişim Mühendisliği – Michael Hammer ve James A. Champy



İş danışmanlığı yapan iki isim tarafından kaleme alınan bu kitapta dünyanın en başarılı şirketlerin her yıl sistemlerini nasıl tazeledikleri ve bunun için neden devasa bütçeler ayırdıkları konusu üzerinde duruluyor. Müşteri hizmetleri başta olmak üzere şirketlerin faaliyetlerini hızlandırmak ve iyileştirmek için yürüttükleri faaliyetleri öğrenmek ufkunuzu açacaktır.


13. Den Hırsızları – James B. Stewart




Wall Street’i neredeyse iflasın eşiğine getiren skandalı ayrıntılı bir biçimde ele alan James B. Stewart bu kitabıyla Pulitzer Ödülü’nün de sahibi oldu.


14. Kalıcı Olmak : Geleceğin Güçlü Kurumlarını Yaratma – Jim Collins ve Jerry I Porras



Stanford Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde görevli Jim Collins ve Jerry I Porras tarafından kaleme alınan bu eser, tam 6 yıllık bir çalışmanın ürünü. Tam 18 tane kendi alanında başarılı ve global şirketin kalıcılığı nasıl sağladıkları, bu şirketlerin rakiplerinin önüne nasıl geçtiği gibi konuların ele alındığı bu eser, özellikle iş hayatında kalıcı bir şirket kurmak isteyenlerin başucu kitabı olabilecek düzeyde.


15. Yönetme ve Yükseltme Sanatı – Thomas Peters ve Robert H. Waterman


ABD’nin en iyi yönetilen 43 şirketinin incelendiği bu kitapta şirket yönetiminde mükemmele ulaşmak için önem verilmesi gereken eyleme geçirme, insan odaklılık, kar maksimizasyonu gibi konularda çarpıcı ve ilham verici bilgiler yer alıyor.


16. Gerilla Pazarlama – Jay Levinson Conrad



1983’te ilk yayımlandığı küçük şirketler için devrim niteliğinde pazarlama tekniklerinden bahseden bu kitap, onlarca farklı çarpıcı fikirden oluşuyor. Özellikle piyasada tutunmak ve pazar payından daha çok elde edebilmek için bu kitabı tüm girişimciler okumalı.


17. Uzun Vadeli Sermaye Yönetimi – Roger Lowenstein



Roger Lowenstein dilimize henüz çevrilmeyen bu kitapta, uzun vadeli sermaye yönetimi konusunu derinlemesine inceliyor. Sektörün önemli isimlerinden alınan bilgiler ve mülakatlarla Lowenstein Long Term Capital Management adlı fonun nasıl kurulduğunu ve nasıl iflas ettiğini anlatıyor. Diğer bir ifadeyle Wall Street’in perde arkasından yaşananların ele alındığı bu kitap sermaye yönetimiyle ilgili herkesin okuması gereken bir eser.


18. Gümüş Kurşun – Enron’un İnanılmaz Yükselişi ve Önlenemeyen Çöküşü – Bethany McLean ve Peter Elkind


90’lı yılların en büyük ve başarılı şirketlerinden biri olan Enron’un yükselişi ve iflası hakkında sayısız yazı ve kitap yazıldı. Ancak bu kitap kadar meseleyi derinlemesine işleyen henüz başka bir kitap bulunmamakta.


19. Barbarlar Kapıda – Bryan Burrough ve John Helyar



New York Times’ın en çok satanlar listesinde uzun süre zirvede kalan ve iş hayatı hakkında yazılmış en keyifli anlatılardan birine sahip olan “Barbarlar Kapıda” tam bir araştırmacı gazetecilik ürünü. Ünlü tütün ve gıda şirketi RJR Nabisco’nun iflas hikayesini anlatan bu kitap aynı zamanda dolandırıcılık ve açgözlülük konusunda ibretlik bir hikaye sunuyor.


20. Milletlerin Zenginliği – Adam Smith



Ünlü iktisatçı Adam Smith’in yazdığı bu kült eserde, ulusların nasıl zengin oldukları, iş bölümü, verimlilik, serbest piyasa gibi konular çok berrak bir şekilde anlatılıyor. Özelikle klasik ekonomi anlayışının referans kitabı olan bu eser, ekonomi ve girişimcilikle ilgilenen herkesin kesinlikle okuması gereken bir kitap.


21. İflas Etmek İçin Fazla Büyük – Andrew Ross Sorkin


Orijinal adı “Too Big to Fail” olan bu kitabı New York Times yazarı ve ülkenin en önemli finans muhabiri olan Andrew Ross Sorkin kaleme almış durumda. 2008 Ekonomik Krizi’nin ardında yatan nedenleri en ince ayrıntısına kadar inceleyen Sorkin, bu eseriyle pek çok ödülün de sahibi oldu. 2008’de dünyada yaşanan kriz ortamını anlamak için bu kitabı mutlaka okumanız gerekiyor.


22. Siyah Kuğu: Olasılıksız Görünenin Etkisi – Nassim Nicholas Taleb



Siyah Kuğu’nun tanıtım bülteninde kitap şu şekilde tarif ediliyor:

” ‘Siyah Kuğu’ deyimiyle; olması ihtimal dışı görülen, fakat vuku bulduğunda etkisi çok büyük olan ve bir kez gerçekleştikten sonra, onu daha az rastlantısal kılacak bir açıklama uydurduğumuz olaylar kastedilmektedir. Siyaset ve ekonomi tarihinde olsun, bilim ve teknoloji tarihinde olsun, arkasında iz bırakan hemen hemen tüm olayların birer ‘Siyah Kuğu’ olduğunu hatırlatan yazar, özellikle hayatını riskleri hesaplayarak kazanan insanlara çok önemli bir yeni bakış açısı sunuyor.”


23. Aykırılar: Sıradışı 8 CEO – William N. Thorndike



Alışılmadık 8 CEO’nun başarı için uyguladıkları sıradışı ve rasyonel stratejilerin ele alındığı bu kitapta, başarılı bir CEO olmanın yolları anlatılıyor. Yani sektöre dair derin bilgi birikimine sahip deneyimli bir insan olan CEO’ların görsel iletişim becerileri, karizmaları ve özgüvenleri de onların başarısına direkt olarak etki ediyor. Warren Buffett’in Berkshire Hathaway hissedarlarına yıllık olarak gönderdiği mektupta onlara bu kitabı okumalarını önerdiğini de belirtelim.


24. İş Maceraları – John Brooks


Edsel Olayı olarak bilinen ve Ford’a 350 milyon dolar kaybettiren olayın, Xerox’un hızlı ve önlenemez yükselişinin, General Electic ile Texas Gulf Sulphur gibi şirketlerdeki akıl almaz skandalların ortak bazı yönleri var. İkonik şirketlerin belli bir zaman dilimindeki olumlu ya da olumsuz şöhretleri nedeniyle tanımlandıklarını ileri süren John Brooks, bu kitabında kurumsal hayatın perde arkasındaki olayların bugün nasıl okunması gerektiğini başarılı bir şekilde aktarıyor.

Bill Gates, kendi blogunda Warren Buffett’in bu kitabı kendisine bizzat gönderdiğini açıklıyor. Yayımlanmasının üzerinden 40 yıl geçmesine rağmen bugün bile iş dünyası hakkında yazılmış en iyi kitaplardan biri olarak görülen “İş Maceraları” umuyoruz dilimize de çevrilir.


25. Önce Kuralları Yıkın – Jim Harter


Dilimize henüz çevrilmemiş olan bu kitapta Jim Harter, dünyanın en başarılı yöneticilerinin hangi konularda diğer yöneticilerden ayrıldığını ele alıyor. Diğer bir ifadeyle başarılı bir yönetici ile vasat bir yönetici arasındaki temel farkların ele alındığı bu kitap için Jim Harter 80.000’den fazla yöneticiyle irtibata geçmiş. Özellikle performans ve kariyer planlaması gibi konularda ufkunu genişletmek isteyenlerin mutlaka okuması gereken bir kitap olduğunu da ekleyelim.

İş Hayatı İle İlgili Okunması Gereken Kitaplar İş Hayatı İle İlgili Okunması Gereken Kitaplar Reviewed by Editör on Ocak 29, 2019 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Home Ads

Blogger tarafından desteklenmektedir.